sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kohopenkki osa 2: Toteutettu avaimenreikä-hügel

Ihastuin ajatukseen pyöreästä kohopenkistä, ja sellainen toteutettiinkin. Nimellä avaimenreikä, keyhole.

Keskelle palstaa kaivettiin rinkula, jonka halkaisijaksi tuli reilu pari metriä. Rinkulan syvyydeksi tuli noin lapionpisto, eikä paljon syvemmälle olisi voinutkaan kaivaa, kun tuli pohjamaa vastaan. Maassa oli kiitettävän vähän rikkaruohojuurakoita, ja nypinkin vain isoimpia pois.



Apulaisen kaivaessa kuoppaa, kiersin ympäristön haalien kasaan kaikenlaista maatuvaa jätettä.


Edelliskesän rikkaruohoja...


... metsään viskottuja auringonkukan ja maa-artisokan varsia ja lahonneita risuja sekä iso kuorma perunanvarsia.



Alimmaiseksi
 laitettiin kaikki jätepuu verstaalta, pihalta omenapuun ja herukan oksia sekä lahoja pensastukipuita, ja aarimaan lähipuskista kaikkea lahonnutta puuta. Ihan hyvän kokoinen kasa tuli, vaikkei lähellekään hugelin mittoja päästy.

Puutavaran päälle levitin ympäristöstä haalimani lahoavan kasviaineksen. Tämä on vähän riskialtis kerros, kun en oikeastaan tiedä olivatko kasvit terveitä, tai onko jätteiden seassa elinvoimaisia juurakoita.



Naapurista saatiin kuusi säkillistä haravointijätteitä eli puoliksi maatuneita koivunlehtiä soralla höystettynä. Harmillisesti ajatuksissani tyhjensin puolet säkeistä liian aikaisin...




Pari päivää myöhemmin haravoin lähistöltä kolme kottikuormallista kuivia puunlehtiä, ja sekaan ripottelin muutaman kourallisen kanankakkarakeita, ihan kaiken varalta. Tästä piti tulla viimeinen kerros ennen loppusilausta, mutta naapuripalstan mummo kertoi, että muutaman kilometrin päässä olevalta tallilta saa hakea niin paljon lantaa kuin jaksaa kantaa.

Haettiin yhteensä kuusi säkillistä lantaa (kierrätimme naapurin lehtijätesäkit): kaksi täysi tuoretta höyryävää ja neljä maasta kaavittua, oljensekaista ja jo jonkin verran palanutta. Kumpuun meni kaikki paitsi yksi, joka vietiin omaan pihaan kurpitsaa varten.


Lannanlevityspäivänä oli hieman pakkasta joten maa oli ehtinyt kovettua, enkä saanut vieläkään kumpua viimeisteltyä...

Lopuksi vielä muutamia esimerkkejä ja ohjeita:

Perustelu avaimenreikä-puutarhalle http://www.gardeningtipsnideas.com/2008/08/create_a_keyhole_garden.html

Avaimenreikä-mallisen harju-/kohopenkin ohje, kuvallinen
http://permaculture-greece.org/2010/12/hugel-bed-continued/

Avaimenreikä-kohopenkki http://porchsidegardening.wordpress.com/2010/09/10/keyhole-garden-making-the-bed/ ja rakennusohjeet http://porchsidegardening.wordpress.com/2010/09/13/keyhole-garden-feeding-the-soil/ . Lopputulos on melko matala ja kaukana hugelista...

1 kommentti: